Туди, де історія промовляє мовою експонатів…

Туди, де історія промовляє мовою експонатів…

… вирушили у п’ятницю 20 жовтня студенти Коледжу бізнесу та аналітики разом з директором коледжу О.А. Юрченком і викладачами І.В. Стогній та А.І. Петровським.

Відвідання Музею Української Революції сприяло закріпленню знань, отриманих на лекціях з історії України. Студенти побували в історичній будівлі, де століття тому засідала Центральна Рада (нині – міський Будинок вчителя), послухали цікаву розповідь екскурсовода про події Української Революції та Національно-визвольних змагань 1917-1921 рр., дізналися більше про видатних творців української державності Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюру та ін. Під час екскурсії студенти наблизилися до розуміння тих складних умов, за яких відбувалося тоді українське державотворення, насамперед військової загрози з боку Росії, що, на жаль, дуже перегукується з нашим неспокійним сьогоденням. Відвідання Музею Української Революції стало важливим ще й тому, що 2017 рік в Україні оголошений роком Української Революції з нагоди 100-річчя з часу тих пам’ятних подій.

Наступним у музейному маршруті став Музей історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розташований в головному (Червоному) корпусі університету. Директор музею Л.Б. Круглова гостинно зустріла відвідувачів та представила під час 40-хвилинної екскурсії надзвичайно цікаву історію одного з найстаріших класичних університетів України – заснованого понад 180 років тому Університету Св.Володимира, який з 1939 року носить ім’я Тараса Шевченка. Людмила Борисівна розповіла чимало фактів про Червоний корпус, життя викладачів та студентів університету в різні періоди історії. Студенти зачаровано слухали її розповідь, а по завершенні екскурсії мали змогу побачити ще й унікальні роботи з циклу «Шевченкіана» художниці Н. Нікіфорової із зображенням Тараса Шевченка та сюжетними композиціями на мотиви творчості Великого Кобзаря.

На завершення було відвідано ще один музей – меморіальну квартиру відомого українського поета ХХ століття П.Г. Тичини. У розповіді екскурсоводів музею Павло Тичина постав як людина свого часу, митець, якому довелося жити в непросту радянську епоху й шукати вимушеного компромісу з політикою радянської влади. Інтер’єр квартири поета уявно переніс відвідувачів у середину ХХ століття, допоміг зрозуміти «світ митця» - атмосферу в якій жив і працював Павло Тичина та інші представники тогочасної української інтелігенції.

Відвідання музеїв збагатило студентів знаннями з історії, яка, за давнім латинським висловом, є вчителькою життя. Для молоді, яка творитиме Україну уже в найближчому майбутньому, дуже важливо засвоїти уроки історії, знати події минулого свого народу, своєї країни, свого рідного краю!

І щоб перенестися в далеке минуле не обов’язково винаходити машину часу – достатньо відвідати музей, де історія оживає в унікальних експонатах під помахом палички та магічних слів чарівника-екскурсовода.

Студенти залишилися задоволені відвідинами музеїв, тому історія цього музейного походу обов’язково матиме продовження...

Завершення навчального тижня для студентів Коледжу бізнесу та аналітики НАСОА ознаменувалося відвіданням трьох столичних музеїв – Музею Української Революції, Музею історії Київського університету та Музею-квартири П.Г.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *